Restaurants

Restaurants in de omgeving van het park

Wij hebben voor u een aantal restaurants geselecteerd op basis van beoordelingen van onze gasten. Mocht u zelf bij andere restaurants goede ervaringen hebben, dan horen wij dat graag.
Heeft u een slechte ervaring bij een van de onderstaande restaurants, dan horen wij dat ook graag.

Le Château de Marconnay
86600 Sanxay
0033 549 439623
La Bergerie du Golf
Golf Club des Forges, Les Forges
Tel. 0033 5 49 70 83 28
Le Zinc
34 pl. du 25 Août, Vasles
Tel. 0033 5 49 69 94 92
l'Auberge des Voyageurs
2 Place de la Mairie, Ménigoute
Tel. 0033 5 49 69 13 66
Hotel Le Central
4, rue d'Autremont, Coulon
Tel. 0033 (0)5 49 35 90 20
Le Cheval Blanc
3 Rue de la Barre, Vouillé
Tel. 0033 5 49 51 81 46
Vercinetorix brasserie
16 rue cambetta
86190 vouille
Tel. 0033 549 545261

Markten in de Omgeving

Een lokale Franse markt is altijd leuk om te bezoeken. Als ergens het authentieke Franse leven te zien is, dan is dat hier.


Koopwaar op de markt

Op een Franse markt wordt van alles en nog wat aangeboden. Het zijn met name de lokale producten die in de belangstelling staan: groente, fruit en allerlei vruchten. Maar ook vlees, vis en gevogelte ontbreekt niet. De vorm waarin het aangeboden wordt verschilt nogal van andere, met name Noord Europese markten. Is het daar veelal verpakt, hier ligt alles in rudimentaire vorm op de planken. In ieder geval is altijd duidelijk wat u koopt.


Diverse soorten markten

Brocantes: Markten voor tweedehands huishoudelijke artikelen, bric-a-brac in plaats van antiek, maar vaak met interessante lokale items.

Puces: Rommelmarkten - vaak op vaste tijden en plaatsen.

Vide-greniers: Vide-grenier betekent "lege zolder". Het idee is dat iedereen in een dorp haar overbodig geraakte spullen uit hun huis verkopen aan hun 'buren' en iedereen die geïnteresseerd zijn. Aankondigingen voor vide-greniers worden overal opgehangen langs de kant van de weg.


Ontmoetingsplek

Voor veel Fransen is de markt een wekelijks uitje. Hier ontmoet je elkaar, maak je een praatje en wissel je de nieuwtjes uit. De sfeer is ongedwongen en hartelijk.


Na afloop van de markt

Als de markt tegen het einde loopt en de onverkochte spullen ingeladen zijn, verdwijnt menig handelaar in een café of restaurant om daar de gesprekken voort te zetten.


Lokale markten

Hieronder staat een overzicht van de lokale markten in de omgeving. De lijst is niet compleet en kan mogelijk ook wijzigen. Vraag eventueel de beheerder naar de meest recente informatie.


Zondag: Niort, Coulon, Latillé, Saint-Loup-Lamairé, Poitiers

Maandag: Latillé, Poitiers

Dinsdag: Vasles, Niort, Secondigny, Poitiers

Woensdag: Parthenay, Niort, Beruges, Pamproux, Poitiers

Donderdag: Niort, Poitiers

Vrijdag: Melle, Niort, Coulon, Rouillé, Poitiers

Zaterdag: Niort, Vouillé, Poitiers

Toeristische kwaliteitslabels in Frankrijk

In Frankrijk zijn veel kwaliteitslabels, ook voor het toerisme en toeristische plaatsen. Deze kwaliteitslabels worden toegekend door de overheid, brancheorganisaties of andere instellingen.

Deze kwaliteitslabels kunnen worden toegekend om diverse redenen en kan van alles betekenen. Het kan aangeven dat er een bezienswaardigheid van topkwaliteit is, of dat het een beloning is voor een bepaalde inspanning van een streek. In alle gevallen is het de bedoeling van deze kwaliteitslabels dat toeristen en andere belangstellenden hierdoor beter kunnen bepalen waar zij wel en niet naartoe willen gaan.

Vignobles & Découvertes

Dit nationale kwaliteitslabel heeft alles te maken met wijn in al haar facetten. Het kan duiden op mooie wijngaarden, het bezoeken van wijnkelders, culturele bezienswaardigheden, natuurgebieden of kennismaken met lokale expertise. Ook wijnstreken en wijnroutes worden hiermee aangeduid. Alles wat met wijn te maken heeft, in de wijngaard of gedistilleerd, valt hieronder. Dit label is te vinden in de wijnstreken bij Bordeaux, Bergerac, Champagne, Cognac, de Languedoc en de Provence.

Entreprise du Patrimoine Vivant

Het keurmerk “Entreprise du Patrimoine Vivant”gaat over het levend erfgoed en wordt toegekend aan personen of bedrijven die opvallen door hun vakbekwaamheid en het ontwikkelen en maken van uitzonderlijke producten. Het is een keurmerk voor creativiteit “à la française”. Dit kan op een groot aantal terreinen als binnenhuisdecoratie, tafelbekleding, mode etc. Hierbij kan gedacht worden aan het speciale porselein van Limoges, Baskische stoffen of messen uit Nontron. De Aubusson tapijtwerkerskunst heeft zelfs een plaats op de lijst van Unesco immaterieel cultureel erfgoed.

Grand site de France

Voor bijzondere en karakteristieke landschappen is er het label “Grand Site de France”. De natuurgebieden die dit label hebben zijn beschermde landschappen waar toeristen wel mogen komen maar waarbij anderzijds goed wordt toegezien dat er geen negatieve invloed is op de omgeving. Het kunnen moerassen zijn als in de Poitou-Charentes (Marais Poitevin), bijzondere duinen als in de Gironde (Dune du Pilat), bergen in de Languedoc (Canigou), grotten van Lascaux in de Dordogne, de Montagne Sainte-Victoire, een kalksteenmassief in het zuiden van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, de Pont du Gard, een Romeins aquaduct uitgebouwd tot brug in de regio Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk en de Camargue ten westen van Marseille.

Les Plus Beaux Village de France

Het nationale label van mooiste dorpen in Frankrijk “Les Plus Beaux Villages de France” is bestemd voor authentieke en pittoreske dorpen die door de eeuwen heen hun oorspronkelijke karakter hebben kunnen behouden. Deze dorpen liggen verspreid door heel Frankrijk maar vooral in de Dordogne en de Lot. Het zijn dorpen als Castelnaud, Roque - Gageac, Monflanquin, Turenne, Collongues-la-Rouge, Autoire, Beynac et Cazenac, Carennac, Domme, Conques, Tourtour.

Het zijn dorpen met een eeuwenoude geschiedenis, vestingdorpen, dorpjes hooggelegen in de bergen en op het platteland, dorpen met mooie tuinen en kleine vissersdorpen. In ieder dorp is de typische Franse cultuur terug te vinden.

Het label hanteert een aantal belangrijke criteria waaraan een dorp moet voldoen:

- een dorp mag niet meer dan 2000 inwoners hebben

- er moeten ten minste twee beschermde bezienswaardigheden of monumenten in het dorp zijn.

Petites Cités de Caractère

In Bretagne en de Franche-Comté is dit keurmerk opgericht met het doel om stadjes en dorpjes met een bijzonder erfgoed te onderscheiden. Deze karaktervolle stadjes weten hun ‘art de vivre’ en rijke architectonische en landschappelijk erfgoed goed te presenteren en toeristen worden er goed ontvangen. Deze stadjes zijn allemaal erg mooi. Het zijn stadjes als Coulon en Melle.

Villes en Pays d'Art et d'Histoire

Dit keurmerk is bedoeld om het Franse erfgoed te behouden en wordt toegekend aan steden en gebieden die rijk zijn aan kunstschatten en historie. Een belangrijke voorwaarde is dat het erfgoed actief gepromoot wordt. Dat kan door rondleidingen, exposities en speciale routes voor kenners en belangstellenden. Er zijn veel steden en gebieden met het “Villes et Pays d’Art et d’Histoire” label, als Bordeaux, Poitiers, Sarlat, Cahors, Toulouse, Carcassonne, Perpignan, Hyeres, Grasse, Île de Ré.

Bezienswaardigheden

Oradour-sur-Glane

oradour.jpg

Het dorpje Oradour-sur-Glane ligt ten noord westen van Limoges. Het dorpje is een afschrikwekkend schouwspel van wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Vrijwel alle inwoners van het dorp werden door een SS eenheid omgebracht en het dorp werd verwoest. De Gaulle, die vlak na de oorlog Oradour bezocht, besloot dat het dorp moest blijven zoals de Duitsers het hadden achtergelaten, en zo is het nog steeds. Verblijft u in de buurt of rijdt u erlangs dan is een bezoek de moeite waard.

Wraakactie

Het bloedbad van Oradour-sur-Glane vond plaats op 10 juni 1944. Mogelijk was het bloedbad een wraakactie op een aanslag van het Franse verzet dat vlakbij Oradour een spoorbrug had opgeblazen. Hierbij kwam o.a. SS-Sturmbannführer Helmut Kämpfe om, een vriend van majoor Diekmann, die het bevel voerde over het regiment dat de massamoord in Oradour pleegde.

Bloedbad

Op zaterdagmiddag omsingelden de Duitsers het dorp, lieten alle mensen naar het marktplein gaan en scheidden de mannen van de vrouwen en kinderen. De vrouwen en kinderen werden ondergebracht in een kerk die tot ontploffing werd gebracht. De mannen werden dood geschoten. Zes mensen zijn aan het bloedbad ontkomen.

Centre de la Mémoire

In 1999 is bij de ingang van het dorp een ondergronds museum ingericht, het Centre de la Memoire. Door een lange ondergrondse gang komt u midden in het dorp weer bovengronds. Daar zijn alle ruïnes nog in de staat van 10 juni 1944. Op de huizen en winkels staan de namen van de eigenaren en geven aan of er een winkel, kapperszaak, garage of kledingatelier gevestigd was. Alles is zo gelaten zoals het de fatale dag is achtergelaten. Zelfs de auto van de huisarts staat nog midden op het dorpsplein.

Let op: Huisdieren mogen helaas niet mee naar binnen.

La Rochelle

larochelle_2.jpg

La Rochelle en Ile de Ré - Atlantische kust

Een dag richting de Atlantische kust is de moeite waard. Ga naar La Rochelle en het eiland Ile de Re met hun vele toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Ideale bestemmingen om te genieten van zee, zon en strand. Maar niet alleen dat, ook op het gebied van de cultuur hebben deze plaatsen veel te bieden.

La Rochelle

La Rochelle is een sfeervolle plaats met leuke winkelstraten, vele terrasjes en de Vieux Port. Kijk ook eens naar Les Minimes, dat met zijn 3500 plaatsen de grootste jachthaven is aan de Europese zijde van de Atlantische Oceaan. Slenter over de boulevard en bekijk de mooie boten of maak een tour door de stad.

Ile de RÉ

Op Ile de RÉ kunt u genieten van de geschiedenis, de natuur en de gezellige dorpjes met sfeervolle haventjes. Neem een van de terrasjes die vaak vol zitten met toeristen die net als u genieten van een heerlijke vakantie. Proef de lokale specialiteiten, neem een duik in de zee of geniet van de zon op het strand.


Dat u aan de kust bent is duidelijk te merken: In de lokale restaurantjes en op de vele, gezellige marktjes, waar u ook de heerlijke oesters kunt proeven.

Toeristische plaatsen Poitou-Charentes

poitou.jpg

In de nabije en wijde omgeving van uw vakantiehuis zijn veel toeristische plaatsen.

Animatie in de Poitou-Charentes

Er zijn leuke dorpjes en stadjes waar u kunt winkelen, waar bezienswaardigheden zijn, gezellig terrasjes en festivals.

Cultuur en historie

In de omgeving zijn veel cultuurhistorische schatten te vinden. Opgravingen van een ver verleden maar ook sporen van de eerste en tweede wereldoorlog. In de grotere steden zijn vaak historische panden en musea te bezoeken.

Een aantal leuke plaatsen is de volgende:

Saumur

Parthenay

Niort

St Loup sur Thouet

Cognac

cognac.jpg

Cognac... wie kent het niet? Bezoek de cognacstreek met zijn wijngaarden, idyllische dorpjes met romaanse kerken, gezellige terrasjes en leuke markten. Een gebied dat elke Frankrijkliefhebber bekoort. Het is niet toevallig dat in deze zachte kalkheuvels de geestrijke drank ontstond die wereldwijd een symbool is voor levensgenieters. Traditie, levenskwaliteit en gemoedelijkheid zijn dan ook de geest van dit gebied.

Rijke geschiedenis van de Cognac

De Cognacstreek heeft een rijk cultureel en bouwkundig erfgoed dat de geschiedenis illustreert waarin de rivier de Charente, die door het lieflijke landschap slingert, de bewoners van de streek heel wat welvaart bezorgde. In de cognacstreek is het stadje Cognac uiteraard het middelpunt.

De grote cognachuizen langs de kade van de Charente in het stadje Cognac, waar de oude straten van de rijke geschiedenis van de stad getuigen, maar ook de omliggende romaanse dorpjes, wijngaarden en de traag vloeiende Charente, geven u dat echte Frankrijkgevoel.

Een dag naar de Cognacstreek betekent dan ook heerlijke ontspanning zonder massatoerisme, maar met alle ingrediënten voor een gevarieerde belevenis: van culturele evenementen, boeiende monumenten, een aangenaam klimaat en een betoverend landschap bezaaid met romantische dorpen.

Zilvermijn Melle

zilvermijnmelle.jpg

De plaats Melle was tussen de zevende en de tiende eeuw een belangrijke zilverproducent en nam een belangrijke positie in in de regio.

Onder het stadje is nu ongeveer twintig kilometer van het netwerk van gangen in de vroegere zilvermijnen toegankelijk, waarvan een gedeelte voor publiek is opengesteld. Dat gedeelte wordt prachtig verlicht en van geluid voorzien. Tijdens het bezoek kunt u zien hoe de munten werden geslagen.

Karolingische tuinen

Bij de mijnen zijn Karolingische tuinen aangelegd, eveneens toegankelijk voor het publiek. Bekijk de oorspronkelijke planten voor medicinaal en ander gebruik. De tuinen zijn een bezoek waard!

Triade romane

De drie prachtige romaanse kerken maken Melle vooral zo bijzonder. Het zijn de Sint Hilaire, de Sint Pieter en de Sint Savinien.

Deze kerken zijn oorspronkelijk gebouwd om de pelgrims te ontvangen op deze belangrijke 'étape' op de route van Saint Jacques de Compostelle, tussen het einde van de elfde en midden van de twaalfde eeuw.

Poitiers

poitiers.jpg

Poitiers in de Poitou - Charentes

Poitiers staat bekend als een gezellige oude stad dat nog niet te kampen heeft met massa toerisme.

Deze stad in de streek Poitou-Charentes heeft een heel mooi centrum met prachtige kerken, sfeervolle straatjes, gezellige terrassen, maar ook een interessante geschiedenis.

Geschiedenis Poitiers

Poitiers vervult de eeuwen door op economisch en bestuurlijk gebied een belangrijke rol en ontwikkelt zich als religieus centrum. Het wordt een belangrijke pleisterplaats op de bekende pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. In deze tijd wordt ook het belangrijkste monument van de stad, de 'Notre-Dame la Grande', gebouwd.

Kerk

De Notre-Dame la Grande behoort tot één van de mooiste Romaanse bouwwerken van Frankrijk. Het 'grande' slaat niet op de afmetingen maar meer op de kwaliteit. De kerk is versierd met prachtige beelden. De betekenis van de beelden kunt u lezen op het bord dat vlak voor de kerk staat.

Redding

Het beeld achter het altaar genaamd 'Notre Dame des Clefs' heeft een bijzondere geschiedenis. Dit beeld is gemaakt naar aanleiding van de redding van de stad in 1202. De Engelsen belegerde Poitiers in dat jaar en wisten een hoge ambtenaar om te kopen om de sleutels van de stad van burgemeester te stelen. Toen hij echter 's nachts de kamer binnensloop om de sleutels te stelen lagen zij er niet meer. Even later ontdekte ook de burgemeester dat de sleutels niet meer op de gebruikelijke plek lagen. Hij vreesde dat er verraad in het spel was. In paniek besloot hij in de kerk te gaan bidden om een wonder. Toen hij daar aankwam vond hij de verdwenen sleutels bij het beeld van Maria. De Engelsen begrepen dat door goddelijke tussenkomst ze geen kans maakten om de stad te veroveren en heften het beleg op. Deze geschiedenis wordt ook verteld in de glas-in-lood ramen en op een tafel uit de zeventiende eeuw.

Stad

De gezellige binnenstad is heel sfeervol. Doordat Poitiers een studentenstad is, heeft het een bruisend uitgaansleven. Het staat vol met kleine terrassen waar u kunt genieten van lekkere streekgerechten. De keuken is hier gevarieerd maar eenvoudig van aard. Het lamsvlees van de Poitou is beroemd in Frankrijk, maar ook de heerlijke geitenkaas Chabichou doet het goed. Neem daarbij de wijn uit de Haut-Poitou, de wijnstreek ten noordwesten van Poitiers die sinds 2011 een AOC heeft. Vrij onbekend in Nederland, maar de wijnen zijn van uitstekende kwaliteit.

Coulon

coulon.jpg

Het dorp Coulon ligt in het moerasgebied Marais Poitevin en wordt wel de hoofdstad van la Venise Verte, het groene Venetië genoemd.

Landschap

Het landschap van Marais Poitevin is schitterend; kanalen met overhangende bomen en struiken, waardoor er een bijzondere sfeer ontstaat. Vroeger was Coulon bekend als douaneplaats. Voor het vervoer over water moest betaald worden en dat gebeurde in Coulon. Op het gezellige plein van Coulon is een klein museum over de geschiedenis en de traditionele activiteiten van de Marais.

Plus beaux village

Het dorp is een van de 'plus beaux villages' van Frankrijk. Een gezellig dorp in een schitterende omgeving. In het dorp is genoeg te doen: souvenirwinkels, restaurants, boutiekjes, verhuur van boten, kano's, fietsen, treintje, een kerk met bijzondere kenmerken en het huis van de Marais Poitevin.

Zee aquarium La Rochelle

zeeaquarium.jpg

Het zee-aquarium in La Rochelle ligt in het hart van de stad tegenover de oude haven en is een van de grootste private aquaria van Europa.

Wereldzeeën

In ruim twee uur tijd maakt u kennis met alle wereldzeeën (Atlantische Oceaan, Middellandse Zee, tropische wateren,...) en met meer dan 12.000 verschillende zeewezens. De vreemdste soorten komt u tegen: de Amphiprion (anemoonvis), de steenvis, de maanvis, de harlekijnvis en de papegaaienvis. Uiteraard ontbreken de haaien niet. Regelmatig zijn er nieuwe attracties en exposities in de hal.

Restaurant

Even uitrusten? Ga dan naar de tweede verdieping. Daar is een restaurant met panoramisch uitzicht over de oude haven van La Rochelle. U kunt dit restaurant ook bezoeken zonder een bezoek te brengen aan het aquarium. Er is een leuke boetiek met diverse soorten souvenirs.

Adresgegevens:

Quai Louis Prunier

BP 4

17000 La Rochelle

Tel: 0033 5 46 34 00 00

Sportief

Recreatiemeren Deux-Sèvres

deux.jpg

In de nabije omgeving van uw vakantiehuis zijn diverse recreatiemeren.

Activiteiten

In de meeste meren mag gezwommen worden, gesurft, gezeild of andere vormen van watersport. Veelal is het mogelijk om een bootje of waterfiets te huren. Uiteraard kunt u ook heerlijk op het gras of strand luieren.

Natuur

Soms is een deel van het meer afgesloten en bestemd voor de natuur. Daar kunt u wilde vogels observeren of op andere manieren van de natuur genieten.

Diverse meren

- Moncontour Active Park, Moncontour

- Lac du Cébron, Saint-Loup-Lamairé

- Plan d'eau de Verruyes, Verruyes

- Etang des Châteliers, Chantecorps

Golf des Forges

golfdesforges.jpg

Het vakantiepark in Les Forges staat bekend om z'n uitstekende golfmogelijkheden.

Golfbaan

Naast het park is een 27-holes golfbaan, die voor zowel beginnende als ervaren golfers een uitdaging is. De golfbaan is ontworpen door de Zweed Bjorn Eriksson en heeft drie banen van elk negen holes en is ongeveer 3.200 meter lang.

Elke baan heeft zijn charme. Met een 'par' van respectievelijk 36, 37 en 36 biedt de baan zowel de beginner als de gevorderde golfer volop speelplezier.

Faciliteiten

Beginnende spelers kunnen terecht bij golftrainingen die door professionals worden verzorgd. Voor allerlei golfmaterialen kunt u terecht in de golfshop. De greenfees kunt u vastleggen bij de receptie van de golf. U kunt een kaart kopen voor € 45. Met deze kaart krijgt u 25% korting op de greenfee. Dit geldt voor alle banen van Bluegreen. U kunt dus ook met korting spelen op de nabijgelegen banen van Maziére, Mignaloux of Niort. Na een rondje gelopen te hebben of zomaar als u zin heeft, kunt u in restaurant Le Bergerie du Golf terecht om heerlijk te lunchen, te dineren of gezellig wat te drinken.

Meer golfbanen

Binnen een straal van 35 kilometer liggen nog 2 golfbanen, die ook beheerd worden door Blue Green: Golf Blue Green Mazières-en-Gâtin en Golf Blue Green Mignaloux Beauvoir (beide 18 holes). U kunt dus een golfarrangement nemen voor drie verschillende banen.

Jeu de boules, populaire sport in Frankrijk

jeudeboules.png

In Frankrijk, met name Zuid Frankrijk, is het voor velen een belangrijke volkssport: jeu de boules. Op zijn Frans: pétanque. Er is een echt boulecultuur. In Zuid Frankrijk is er geen feestdag zonder pétanque toernooien.

Jeu de Boules in Zuid-Frankrijk

In de kleine Zuid Franse dorpjes ziet u al vroeg in het voorjaar, maar zeker in de zomerperiode, de lokale bevolking dit oude, populaire spel spelen. Met in de ene hand een glaasje pastis en een sigaartje in de mond wordt menig toernooi gespeeld. Het spel bepaalt in vele dorpen het ritme van de dag en is ook voor toeristen erg leuk om te zien.

Geschiedenis van jeu de boules

Petanque is een variant van een balspel dat vroeger bij de oude Grieken werd gespeeld. Daar was het nog een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt ongeveer in de vorm zoals we het nu nog kennen. Ook in de middeleeuwen bleven petanque en andere balspelen erg populair, maar daarna verslapte de interesse ervoor met uitzondering van bepaalde streken zoals de Franse Provence.

De huidige vorm ontstond in 1907 in La Ciotat nabij Marseille. Ten behoeve van een oude man, Jules Lenoir, die door reumatiek geen aanloop meer kon nemen, werden de spelregels aangepast. De werper moest op zijn plaats blijven, en dat werd afgedwongen door een cirkel rond hem te trekken.

Sportbond in Frankrijk

De Fédération Française de Pétanque et Jeu Provençal (FFPJP) is wat ledenaantal betreft de achtste sportbond van Frankrijk met ongeveer 500.000 leden. De sport kent nationale, regionale en internationale competities en kampioenschappen; er bestaan professionele spelers en speciale stadions, boulodrômes genaamd. Overigens wordt vrijwel elk terreintje waar grind of zand ligt en waar pètanque wordt gespeeld ook boulodrôme genoemd.

Daarnaast zijn er, naar schatting, alleen al in Frankrijk zo'n 17 miljoen spelers die regelmatig een wedstrijdje spelen.

Spelregels van jeu de boules

Er kan op verschillende manieren worden gespeeld: één tegen één, tweetal tegen tweetal of drietal tegen drietal. In het laatste getal speelt elke speler met twee ballen, anders met drie ballen.

Het team dat de partij mag beginnen wordt bepaald door loting. Wie de toss wint, trekt een cirkel met een diameter van ten minste 30 en ten hoogste 50 centimeter (tegenwoordig wordt ook een kunststof cirkel gebruikt) en gooit het but, een klein houten balletje, uit op een afstand tussen de 6 en 10 meter.

De eerste partij gooit de but en vervolgens ook de eerste bal. Dan probeert de tegenpartij dichterbij de but te komen. Lukt dit niet, dan blijft deze partij aan de beurt tot het gelukt is of alle ballen op zijn. Komt de tegenpartij dichterbij, dan is de eerste partij weer aan de beurt tot die dichter bij ligt. Als een ploeg door zijn ballen heen is, mag de andere partij zijn resterende ballen nog gooien.

Er zijn een paar manieren om ervoor te zorgen dat de ballen in de buurt van de but komen. Dit is afhankelijk van de terreingesteldheid en de plek waar de ballen van de tegenstander liggen.

De eenvoudigste is gewoon rollen.

Een andere mogelijkheid is tireren (‘tirer’ op zijn Frans genoemd) Hierbij houdt men de bal onder de hand geklemd om die met een hoge boog zo precies mogelijk te plaatsen.

Men kan ook proberen op een bal van de tegenstander te schieten, als die te dicht bij de but ligt.

Alle ballen van de winnende partij die dichter bij de but liggen dan de dichtstbijzijnde van de tegenstander, tellen voor een punt. Er wordt net zo lang gespeeld tot een partij dertien punten heeft.

Dat duurt soms meer dan twee uur. In een toernooi met meerdere rondes betekent dit dat soms geruime tijd gewacht moet worden tot alle wedstrijden gespeeld zijn. Een beetje Fransman heeft daar geen enkel probleem mee. Die pakt gewoon een glaasje pastis of rode wijn en geniet van het kijken naar het spel.

Animatie

Futuroscope - Poitiers

futuroscope.jpg

Op ruim een half uur rijden van het vakantiehuis ligt Futuroscope, een van de populairste Franse themaparken. Dit park is leuk voor zowel kinderen als volwassenen.

Pretpark in Poitiers, Frankrijk

Futuroscope is een attractiepark bij de Franse stad Poitiers, Nouvelle-Aquitaine. Het Franse pretpark is in 1987 geopend en krijgt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen bezoekers. Het is één van de grootste animatieparken van het land. Een ontmoeting van Science en fun.

Futuroscope is, zoals de naam al zegt, een themapark waar het draait om futuristische attracties. Er zijn 20 attracties en 4 shows. Deze staan allemaal in het teken van de nieuwste technieken op het gebied van film en multimedia. Er zijn IMAX-filmschermen van 900 m2, 4D-effecten en shows waarbij u in de toekomst kijkt. Ook de gebouwen op het park zijn in hun futuristische stijl al een attractie op zich.

Attracties in Futuroscope

Futuroscope staat bekend om zijn simulatoren en andere media gerelateerde attracties. Sinds kort maakt het park ook gebruik van bekende figuren. Zo staat er een 4D-simulator waarin Arthur en de Minimoys een hoofdrol spelen. Daarnaast kregen ook de Raving Rabbids – bekend van computerspel Rayman Raving Rabbids – een plekje in het attractiepark bij Poitiers.

Shows

Er zijn 16 futuristische bioscopen waar u kunt genieten van diverse shows, zoals:

- Danse avec les robots (film met robotsimulatoren)

- L’Extraordinaire Voyage (vliegreis langs Egypte, Dubai, India, China en de Verenigde Staten)

- Deep sea 3D (onderwateravontuur op Imax-scherm)

- Star of the Future (beleef special effects in een filmstudio)

- Arthur, het 4D-avontuur en The Best of Dynamic Cinema (spectaculaire simulatorritten)

- Les Animaux du Futur (interactieve kennismaking met dieren van de verre toekomst)

- Aquaféerie (zomerse openluchtshow op het water)

- De Kleine Prins (kinderboek in 3D)

- Moi, Van Gogh (Het leven van de schilder op een Imax-filmscherm van zeshonderd vierkante meter)

Familieattracties:

Op het park zijn ook attracties die u als gezin of familie kunt uitproberen:

- La Gyrotour (uitzichttoren)

- Cyber Avenue (spelletjesarcade)

- Le monde des enfants (kinderspeelplaats)


Restaurants

In Futuroscope zijn verschillende restaurants, ieder met een eigen karakter:

- Saveurs du soleil (mediterrane gerechten)

- Kadélicescope (buffet)

- La crêpe volante (pannenkoeken en cake)

- Le Cristal (het eten van de toekomst)

- Moleculair dineren

In Futuroscope staat alles in het teken van de toekomst en de nieuwste snufjes. Zo ook op het gebied van eten en drinken. In het restaurant Christal kunt u zogenaamd moleculair eten. Dit houdt in dat er niet alleen met natuurlijke ingrediënten wordt gewerkt, maar ook met scheikundige elementen zoals stikstof.

Adres Futuroscope

Avenue du Téléport

F-86360 Chasseneuil-Du-Poitou

GPS coordinaten: N 46° 39′ 48″ (46.66337) – E 0° 21′ 43″ (0.36187)

Puy du Fou - Vendée

puydufou.jpg

Het is vanaf het vakantiehuis in Les Forges wat verder rijden, maar wel alleszins de moeite waard: Puy du Fou, een historisch themapark in Les Epesses in de Vendée met schitterende shows. Bij verschillende verkiezingen uitgeroepen tot mooiste park te wereld.

Puy du Fou kan het best omschreven worden als een themapark dat belangrijke periodes uit de geschiedenis tot leven brengt. In een groot aantal shows, waarin duizenden personen meewerken, wordt de situatie uit het verleden op een zeer indrukwekkende manier nagebootst. De Romeinen, de Vikingen, Jeanne d’Arc, de 3 musketiers en de regionale held generaal Charette uit de Vendée vormen het middelpunt.

Mouton Village Vasles

mouton.jpg

Vlakbij Les Forges ligt het recreatiepark 'Mouton Village', in het charmante dorpje Vasles. In het mooie Franse landschap, ver weg van alle drukte, strekt het park zich uit over 6 ha. Het is beplant met een grote verscheidenheid aan bomen en struiken. U kunt hier vrij rondwandelen en genieten. Ook de jonge kinderen komen hier volop aan hun trekken.

De herder in Mouton Village

U treedt in de voetsporen van Nicolas en zijn grootvader, de herder. Zij vertellen u de geheimen van wat u voor ogen ziet. Alvast een paar hoogtepunten van uw bezoek; kijk 's morgens hoe een herdershond te werk gaat of naar het scheren van schapen. 's Middags mag u erbij zijn als de lammetjes de fles krijgen. In een yurt (Mongoolse nomadentent) is een foto-expositie.

Faciliteiten

Op het park dat goed toegankelijk is voor gehandicapten zijn speelvoorzieningen voor kinderen, een restaurant, speelwei, picknick gelegenheid, bewegwijzerde wandelpaden, diverse sportvoorzieningen.

Dorp Vasles

Breng ook een bezoek aan de gezellige boetiek in het dorp, op slechts 300 m van het park. U vindt daar lokale producten aan, duurzame kwaliteitsproducten, gadgets en handwerk.

Marais Poitevin natuurgebied

marais.jpg

Marais Poitevin

Ten westen van uw vakantiehuis is een uitgestrekt natuurgebied. Dit gedraineerde moerasgebied heeft een uitgebreid stratenplan van kanalen. Het is de moeite waard om dit uitgebreid te bezichtigen en er van te genieten. Dit kan op veel manieren die ook voor kinderen erg leuk zijn: met bootjes, per fiets, met de huifkar enz. De bijna 100.000 hectaren van het moerasgebied strekken zich uit van Niort tot aan de Atlantische Oceaan, zowat 60 km westwaarts, waar de slagader van het moeras, de Sèvre Niortaise, in de Baie de l’Aguillon vloeit.

Het ontstaan van Marais Poitevin

Deze drooggelegde baai herinnert er aan dat de Marais Poitevin oorspronkelijk een grote baai was. De Marais Poitevin bestaat uit drie gedeeltes: de marais déssechés, het drooggelegde moeras dat vooral voor landbouw gebruikt wordt, het natte moeras (marais mouillé) waar de vele kanalen en de bijzondere natuur de bijnaam Het Groene Venetië (La Venise Verte) verklaren en tenslotte het kustgebied de Baie de l’Aguillon, een rustpunt voor trek- en watervogels.

Lookyland Niort en Poitiers

lookyland.jpg

Indoorspeeltuin

Ga naar de indoorspeeltuin in Niort of Poitiers voor kinderen van 0-12 jaar en u bent verzekerd van een succesvolle dag. Glijbanen, klimtoren, ballenbak, elektrische karting.

Faciliteiten voor de ouders

Voor ouders zijn er volop tafeltjes met stoelen beschikbaar. Voor een hapje en drankje is horeca aanwezig. Uren plezier voor u en uw kinderen en weg van regen, kou of hitte. Er is een speciaal gebied voor kinderen van 0-3 jaar.

Lookyland

Adres Poitiers: 177, avenue du 8 Mai 1945 86000 Poitiers

Afstand: 40 min.

Adres Niort: Parc des Colonnes Bleues, Bd Arago 79180 Chauray

Afstand: 45 min.

Planète des Crocodiles

crocodiles.jpg

In dit tropische park verblijven honderden krokodillen, diverse soorten afkomstig uit 4 continenten. De meesten leven normaal gesproken in een tropische omgeving. Deze omgeving is geheel nagebootst waardoor er schitterende bomen en struiken staan met tropische vruchten en bloemen.

Schildpadden

In een ander deel van het gebouw leven schildpadden. Kleine tot behoorlijk grote schildpadden treft u daar aan, afkomstig uit grote delen van de wereld.

Voederen

Bekijk hoe de dieren gevoerd worden. De krokodillen, vooral ook de kleintjes, zijn razendsnel.

Adres: Route du Fond d'Orveau, 86320 Civaux

Apenvallei en andere dierenparken

dierentuin.jpg

Vallée des Singes' (de apenvallei)

Natuurlijke omgeving

In een prachtige natuurlijke omgeving van 15 ha. leven meer dan 30 apensoorten, ongeveer 350 dieren in volledige vrijheid. Het is het grootste terrein voor chimpansees van Europa en de grootste groep gorilla's van Frankrijk. Voer samen met uw kinderen de verschillende dieren (een paar keer per dag).

Faciliteiten

In het park 'Vallée des Singes' zijn sinds de opening meer dan 350 aapjes geboren, waarvan 9 gorilla's, die hier in alle rust opgroeien. Er is een aantal exposities die laten zien hoe het er achter de schermen uitziet: de aankomst van een nieuwkomer, de verzorging, een geboorte en het wetenschappelijk onderzoek dat hier wordt verricht. Bekijk de film over de geboorte van Kwanza, een baby gorilla die hier ter wereld is gekomen! Voor de kinderen is er ook een kinderboerderij met geiten en schapen en een leuke speeltuin.

Andere dierenparken

- Dierentuin Zoodysse, Villiers en Bois

- Zoo de la Palmyre, Les Mathes

- Pescalis, Moncoutant

- Struisvogelpark en doolhof, Courlay

Pretparken en andere animatie

pretpark.jpg

Tijdens de vakantie is een pretpark altijd in trek bij jong en oud.

Soorten parken

In de omgeving van uw vakantiehuis zijn verschillende soorten pretparken of andere activiteiten die populair zijn. Er zijn pretparken met een speeltuin en andere vormen van animatie. Daarnaast zijn in Frankrijk de adventure parcs erg populair: een uitgezet parcours tussen bomen op een bepaalde hoogte. Vaak is er een parcours voor jongeren en ouderen.

Oudere jeugd en volwassenen

Voor de oudere jeugd en volwassenen zijn er de kartbanen of een tocht met de quad of paardrijden.

Een selectie

- Kart Speedway, Angoulême

- Paintball, Marennes

- Quad, Marennes

- Pretpark, Massais

- Paardrijden, Echiré

- Bootjes, St. Georges

- Avonturenpark, Buxerolles

- Klimpark, Fontaine le Comte

- Karting, Chauray

- Karting, Bessines

- Ballonvaren, Louzy